środa, 15 czerwca 2016

Zupa krem z boczniaków

Niesamowicie wyborny krem z aromatycznych grzybów, w asyście świeżego lubczyku i kaszy.







 

Składniki

500 g boczniaków
1 duża cebula
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanego lubczyku
800 ml bulionu warzywnego
50 g kaszy jęczmiennej
2 łyżki słodkiej śmietany
szczypiorek
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Cebulę siekamy, boczniaki kroimy na mniejsze kawałki, siekamy lubczyk. Dusimy ok. 10 min na maśle. Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 20 min. Przestudzamy i blendujemy.

Następnie ponownie gotujemy, tym razem z dodatkiem kaszy (do jej miękkości), od czasu do czasu mieszamy, żeby kasza nam nie przywarła do dna. Zabielamy śmietaną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

5 komentarzy:

  1. Smacznie tutaj, jestem pierwszy raz i chciałbym tak troche nie na temat powiedzieć, że muzyka na stronach tego typu to troche zły pomysl :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za spostrzeżenia ;) Zapraszamy częściej ;)

      Usuń
  2. Bardzo fajna propozycja na pyszną zupkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł nie tylko na obiad :)

    OdpowiedzUsuń