Sos morelowy
Pyszny dodatek do deserów , jak i do mięs.
Składniki
-
250g
świeżych moreli
-
2 łyżki
cukru brązowego
-
1 łyżka
soku z cytryny
-
skórka z
½ cytryny
-
1
łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 gałązki tymianku
- 40 ml ciemnego rumu
Przygotowanie
Morele po umyciu pozbawiłem pestek, pokroiłem na mniejsze
cząstki. Przełożyłem do małego rondelka, dodałem cukier, sok oraz 2
gałązki świeżego tymianku. Dusiłem do rozparowania moreli – zmiksowałem
blenderem. Przełożyłem na sito, przetarłem. Ponownie przelałem do
rondla. Podgrzałem, dodałem rum, dodałem mąkę ziemniaczaną,
rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zdjąłem z ognia,
wymieszałem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz