środa, 15 czerwca 2016

Sos morelowy

Pyszny dodatek do deserów , jak i do mięs. 








Składniki

  • 250g świeżych moreli
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 2 gałązki tymianku
  • 40 ml ciemnego rumu

     

    Przygotowanie

    Morele po umyciu pozbawiłem pestek, pokroiłem na mniejsze cząstki. Przełożyłem do małego rondelka, dodałem cukier, sok oraz 2 gałązki świeżego tymianku. Dusiłem do rozparowania moreli – zmiksowałem blenderem. Przełożyłem na sito, przetarłem. Ponownie przelałem do rondla. Podgrzałem, dodałem rum, dodałem mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zdjąłem z ognia, wymieszałem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz