środa, 15 czerwca 2016

Grillowanie polędwiczki wieprzowe z sosem morelowym

Wykwintna włoska dojrzewająca polędwica. Połączyłem z sosem morelowym , delikatnie zgrillowałem. , smakowało ! 










Składniki

  • 300 g polędwicy sezonowanej w Toskanii
  • sos morelowy;
  • 250g świeżych moreli
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 gałązki tymianku
  • 40 ml ciemnego rumu 

     

    Przygotowanie

      Polędwicę pokroiłem na grube plastry. Rozgrzałem grilla, mięso grillowałem tylko kilka minut, aby zachować aromat uzyskany dzięki sezonowaniu w specjalnych warunkach we Włoszech.
    Polędwicę podałem z sosem morelowym przyrządzonym na bazie rumu.

    Morele po umyciu pozbawiłem pestek, pokroiłem na mniejsze cząstki. Przełożyłem do małego rondelka, dodałem cukier, sok oraz 2 gałązki świeżego tymianku. Dusiłem do rozparowania moreli – zmiksowałem blenderem. Przełożyłem na sito, przetarłem. Ponownie przelałem do rondla. Podgrzałem, dodałem rum, dodałem mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zdjąłem z ognia, wymieszałem.

    Podałem z świeżo pieczoną bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz