poniedziałek, 16 maja 2016

Zielona zupa szparagowa z cielęcymi knedelkami

Kolejna propozycja na danie ze szparagami. Sezon w pełni. 









Składniki

  • Knedelki :200 g łopatki cielęcej
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 łyżki bułki tartej
  • natka pietruszki
  • żółtko
  • sól
  • pieprz
  • 500 g zielonych szparagów (lub po 250 g zielonych i białych)
  • pęczek młodej cebuli
  • pęczek botwinki
  • 30 g masła
  • 1 3/4 l jarzynowego bulionu
  • 150 g zielonego groszku
  • sok cytrynowy

     

    Przygotowanie

      Mięso cielęce zmieliłem na małych oczkach. Wymieszałem ze śmietaną, bułka tartą, żółtkiem, posiekaną trybulą, solą i pieprzem. W szerokim garnku zagotowałem posoloną wodę. Uformowałem z mięsnej masy knedelki, które zagotowałem w ledwie wrzącej wodzie ok. 10 minut.

    Przygotowałem bulion warzywny. Zagotowałem marchewkę, seler naciowy, przypieczoną cebulę, przypieczoną pietruszkę, por. Warzywa muszą być zakryte wodą. Gotowałem na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny.

    Szparagi umyłem, odciąłem twarde końcówki, obrałem z włókien. Cebulę umyłem, oczyściłem. Szparagi pokroiłem na 5-centymetrowe, a cebulkę na 2-centymetrowe kawałki.
    Liście botwinki po opłukaniu pokroiłem , poddusiłem na maśle. Rozprowadziłem bulionem, zagotowałem. Dodałem szparagi, gotowałem na małym ogniu 10 minut. Dodałem groszek, cebulę. Gotowałem wszystko jeszcze 5 minut. Doprawiłem zupę solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Knedle podgrzałem w zupie, nie gotowałem.

2 komentarze:

  1. TEż wyznaję teorię, że nad szparagami trza troche poskakać, aby było pysznie. tu było dużo skakania. Gratulacje. Piekne danie !
    pozdrawiam serdecznie Kasia

    OdpowiedzUsuń