Zielona zupa szparagowa z cielęcymi knedelkami
Kolejna propozycja na danie ze szparagami. Sezon w pełni.
Składniki
-
Knedelki
:200 g łopatki cielęcej
-
1 łyżka
gęstej śmietany
-
2 łyżki
bułki tartej
-
natka
pietruszki
-
żółtko
-
sól
-
pieprz
-
500 g
zielonych szparagów (lub po 250 g zielonych i białych)
-
pęczek
młodej cebuli
-
pęczek
botwinki
-
30 g masła
-
1 3/4 l
jarzynowego bulionu
-
150 g
zielonego groszku
-
sok
cytrynowy
Przygotowanie
Mięso cielęce zmieliłem na małych oczkach. Wymieszałem ze
śmietaną, bułka tartą, żółtkiem, posiekaną trybulą, solą i pieprzem. W
szerokim garnku zagotowałem posoloną wodę. Uformowałem z mięsnej masy
knedelki, które zagotowałem w ledwie wrzącej wodzie ok. 10 minut.
Przygotowałem bulion warzywny. Zagotowałem marchewkę, seler naciowy,
przypieczoną cebulę, przypieczoną pietruszkę, por. Warzywa muszą być
zakryte wodą. Gotowałem na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny.
Szparagi umyłem, odciąłem twarde końcówki, obrałem z włókien. Cebulę
umyłem, oczyściłem. Szparagi pokroiłem na 5-centymetrowe, a cebulkę na
2-centymetrowe kawałki.
Liście botwinki po opłukaniu pokroiłem , poddusiłem na maśle.
Rozprowadziłem bulionem, zagotowałem. Dodałem szparagi, gotowałem na
małym ogniu 10 minut. Dodałem groszek, cebulę. Gotowałem wszystko
jeszcze 5 minut. Doprawiłem zupę solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.
Knedle podgrzałem w zupie, nie gotowałem.
TEż wyznaję teorię, że nad szparagami trza troche poskakać, aby było pysznie. tu było dużo skakania. Gratulacje. Piekne danie !
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie Kasia
Dziękujemy :*
Usuń