poniedziałek, 2 maja 2016

Kruche ciasto rabarbarowe z pianką

Po prostu wyszło przepyszne <3 Rabarbar i kruche ciasto, to zawsze zgrany duet. Na to pianka z ubitych białek...









 

Składniki

350 g mąki
3 jajka
220 g masła
90 g cukru pudru
szczypta soli
800 g rabarbaru
150 g cukru
1 opakowanie galaretki cytrynowej

 

 

Przygotowanie

 
Żółtka oddzielamy od białek.

Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy, dodajemy szczyptę soli.

Do mąki dodajemy zimne masło, siekamy, dodajemy żółtka i zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 60 min.

Rabarbar obieramy, kroimy na 2-3 cm kawałki, dodajemy cukier (50 g) i galaretkę. Mieszamy i odstawiamy by puścił soki. Osączamy.

Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, formujemy 1,5 cm wysokości, brzeg. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C i zapiekamy 15 min.

Z białek ubijamy sztywną pianę stopniowo dodając 100 g cukru.

Rabarbar układamy na cieście, przykrywamy ubitą pianą z białek.

Zapiekamy 25 min w temperaturze 170°C.

2 komentarze: