poniedziałek, 2 maja 2016

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa to kolejny klasyk polskiej kuchni. Przygotowywana bywa na bardzo różne sposoby, z różnymi dodatkami. Ale podstawa to szczaw, a najlepszy to taki dziko rosnący, ekologiczny. 









Składniki

  • kości wieprzowe
  • 400 g świeżego szczawiu
  • 1.5 l bulionu warzywno-mięsnego
  • 2 młode marchewki
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • pół małego selera
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 5 ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 150 ml śmietany
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • koperek

     

    Przygotowanie

      Kości zalałem zimną wodą. Po zagotowaniu zszumowałem. Warzywa umyłem, obrałem. Ziemniaki pokroiłem w grubą kostkę, marchewki w grubsze słupki, seler na dwie części oraz pietruszkę. Warzywa dodałem do wywaru, podgotowałem do miękkości. Wywar przecedziłem przez gazę. Wyjąłem ziemniaki i marchewkę. Kości można obrać z kawałków mięsa, które można dodać do zupy. Przebrany szczaw opłukałem, posiekałem i dusiłem na maśle 8 min. Zalałem bulionem dodałem ziemniaki i marchew i gotowałem 25 min. Mąkę dokładnie wymieszałem z 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy zniknęły grudki ,dodałem 4 łyżki zupy ,wymieszałem i wlałem do reszty zupy. Gotowałem 5 min i połączyłem ze śmietaną ,wcześniej rozbełtanej z paroma łyżkami zupy.
    Doprawiłem do smaku solą ,pieprzem oraz cukrem ,doprowadziłem do wrzenia. Każdą porcję podałem z pokrojonym w ćwiartki jajkiem. Posypałem pokrojonym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz