Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa to kolejny klasyk polskiej kuchni. Przygotowywana bywa
na bardzo różne sposoby, z różnymi dodatkami. Ale podstawa to szczaw, a
najlepszy to taki dziko rosnący, ekologiczny.
Składniki
-
kości
wieprzowe
-
400 g
świeżego szczawiu
-
1.5 l
bulionu warzywno-mięsnego
-
2 młode
marchewki
-
1 mały
korzeń pietruszki
-
pół
małego selera
-
3 jajka
ugotowane na twardo
-
5
ziemniaków
-
4 łyżki
masła
-
150 ml
śmietany
-
łyżka mąki
-
sól
-
pieprz
-
cukier
-
koperek
Przygotowanie
Kości zalałem zimną wodą. Po zagotowaniu zszumowałem. Warzywa
umyłem, obrałem. Ziemniaki pokroiłem w grubą kostkę, marchewki w
grubsze słupki, seler na dwie części oraz pietruszkę. Warzywa dodałem do
wywaru, podgotowałem do miękkości. Wywar przecedziłem przez gazę.
Wyjąłem ziemniaki i marchewkę. Kości można obrać z kawałków mięsa, które
można dodać do zupy. Przebrany szczaw opłukałem, posiekałem i dusiłem
na maśle 8 min. Zalałem bulionem dodałem ziemniaki i marchew i gotowałem
25 min. Mąkę dokładnie wymieszałem z 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy
zniknęły grudki ,dodałem 4 łyżki zupy ,wymieszałem i wlałem do reszty
zupy. Gotowałem 5 min i połączyłem ze śmietaną ,wcześniej rozbełtanej z
paroma łyżkami zupy.
Doprawiłem do smaku solą ,pieprzem oraz cukrem ,doprowadziłem do
wrzenia. Każdą porcję podałem z pokrojonym w ćwiartki jajkiem. Posypałem
pokrojonym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz