Składniki
350 g mąki3 jajka
220 g masła
90 g cukru pudru
szczypta soli
800 g rabarbaru
150 g cukru
1 opakowanie galaretki cytrynowej
Przygotowanie
Żółtka oddzielamy od białek.
Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy, dodajemy szczyptę soli.
Do mąki dodajemy zimne masło, siekamy, dodajemy żółtka i
zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 60 min.
Rabarbar obieramy, kroimy na 2-3 cm kawałki, dodajemy cukier
(50 g) i
galaretkę. Mieszamy i odstawiamy by puścił soki. Osączamy.
Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do wyłożonej papierem do
pieczenia blaszki, formujemy 1,5
cm wysokości, brzeg. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
do temperatury 220°C
i zapiekamy 15 min.
Z białek ubijamy sztywną pianę stopniowo dodając 100 g cukru.
Rabarbar układamy na cieście, przykrywamy ubitą pianą z
białek.
Zapiekamy 25 min w temperaturze 170°C.
Bardzo smaczne ciacho.
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto :) Nie umiem się takim oprzeć... :)
OdpowiedzUsuń