Piersi drobiowe w sosie z jagód amerykańskich
Nietypowe połączenie, wizualnie też, ale smak wynagradza.
Składniki
-
1 kg
piersi kurczaka
-
200 g
jagód (borówek) amerykańskich
-
60 ml
octu balsamicznego
-
3 łyżki
miodu
-
3 łyżki
keczupu
-
pół
łyżeczki startego świeżego imbiru
-
2
przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
Przygotowanie
Zagotowałem w rondelku jagody, miód, keczup, ocet, czosnek i
imbir ( około 15 minut ) na wolnym ogniu. Ostudziłem sos, a następnie go
zmiksowałem. Połowę przełożyłem do pojemnika z pokrywką.
Piersi umyłem, oczyściłem z błon, pokroiłem na kawałki ( plastry ), zamarynowałem w pozostałym sosie, pół godziny w lodówce.
Rozgrzałem patelnię grillowi. Kawałki kurczaka wyjąłem z sosu i smażyłem ok. 7 minut z każdej strony.
Sos z pojemnika podgrzałem, polałem nim mięso. Podałem z bagietką.
musi fantastycznie smakować takie połączenie smaków co prawda nie mam aż tylu borówek, ale najwyżej spróbuję pomniejszyć porcje :)
OdpowiedzUsuńdzięki za inspirację