czwartek, 5 maja 2016

Piersi drobiowe w sosie z jagód amerykańskich

Nietypowe połączenie, wizualnie też, ale smak wynagradza.

 





Składniki

  • 1 kg piersi kurczaka
  • 200 g jagód (borówek) amerykańskich
  • 60 ml octu balsamicznego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki keczupu
  • pół łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

     

    Przygotowanie

      Zagotowałem w rondelku jagody, miód, keczup, ocet, czosnek i imbir ( około 15 minut ) na wolnym ogniu. Ostudziłem sos, a następnie go zmiksowałem. Połowę przełożyłem do pojemnika z pokrywką.

    Piersi umyłem, oczyściłem z błon, pokroiłem na kawałki ( plastry ), zamarynowałem w pozostałym sosie, pół godziny w lodówce.

    Rozgrzałem patelnię grillowi. Kawałki kurczaka wyjąłem z sosu i smażyłem ok. 7 minut z każdej strony.
    Sos z pojemnika podgrzałem, polałem nim mięso. Podałem z bagietką.

1 komentarz:

  1. musi fantastycznie smakować takie połączenie smaków co prawda nie mam aż tylu borówek, ale najwyżej spróbuję pomniejszyć porcje :)
    dzięki za inspirację

    OdpowiedzUsuń