Składniki
500 mięsa wołowego400 g makaronu muszle
2 łyżki oleju
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 ogórki konserwowe
2 łyżki mąki
200 g mrożonych grzybów
400 ml wody
2 liście laurowe
100 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka suszonego lubczyku (w sezonie polecamy świeży)
1 łyżka papryki mielonej słodkiej
2 łyżki słodkiej śmietany
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w dość
dużą kostkę.
Na gorącym oleju podsmażamy mięso, wrzucamy posiekaną
cebulę, smażymy do zeszklenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,
ogórki pokrojone na plasterki. Chwilę razem podsmażamy, oprószamy solą i
pieprzem, dodajemy mąkę, dokładnie obtaczamy mięso, po czym zalewamy wrzątkiem.
Dodajemy mrożone grzyby.
Do całości dodajemy liście laurowe, passatę, lubczyk i
paprykę. Dusimy do miękkości mięsa.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.
Dokładnie odsączamy.
Sos z mięsem zestawiamy z palnika, dodajemy śmietanę,
dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron układamy na talerze, wlewamy sos z mięsem,
posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Mnie składniki oraz cała kompozycja dania bardzo odpowiadają. Podałabym bez zapiekania :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia