Steki z tuńczyka na ratatuj
Tuńczyk podany na warzywach, polecamy.
Składniki
-
2 steki z
tuńczyka (około 300 g)
-
mały
bakłażan
-
mała cukinia
-
2 małe
papryki pomarańczowa i żółta
-
2 pomidory
-
mała
czerwona cebula
-
2 ząbki
czosnku
-
oliwa z
oliwek do smażenia
-
2
gałązki świeżego rozmarynu
-
po pół
łyżeczki suszonych ziół - oregano, bazylii, tymianku
-
czarny
pieprz, najlepiej świeżo mielony
-
sól
Przygotowanie
Warzywa umyłem. Bakłażan, cukinię i paprykę pokroiłem w dość drobną kostkę.
Na patelni rozgrzałem odrobinę oliwy z oliwek i smażyłem na dość sporym
ogniu osobno kolejne warzywa - najpierw bakłażan, po czym odłożyłem go
do miski, następnie cukinię, a po jej podsmażeniu i odłożeniu paprykę.
Warzywa smażyłem do momentu, aż zaczęły się rumienić, brązowieć. Dzięki
takiemu smażeniu z osobna, warzywa nie puszczą soków i nie zaczną się
gotować.
Pomidory włożyłem na 2 minuty do gorącej wody, po czym obrałem je ze skórek i zblendowałem.
Na patelni na 2 łyżkach oliwy z oliwek zrumieniłem posiekaną drobno
czerwoną cebulę i ząbki czosnku, po czym dodałem do nich rozdrobnione
pomidory i zioła - oregano, bazylię i tymianek. Doprawiłem czarnym
pieprzem i solą. Smażyłem około 5 minut.
Pomidory wymieszałem z podsmażonymi wcześniej warzywami - cukinią,
bakłażanem i papryką, po czym przełożyłem do naczynia żaroodpornego i
włozyłemdo piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekałem około
pół godziny, aż sos się zredukował.
Steki z tuńczyka umyłem. Doprawiłem czarnym pieprzem, solą oraz
rozmarynem. Smażyłem na dobrze rozgrzanej patelni grilowej od 1,5 do 3
minut z każdej strony, w zależności od tego na jak wysmażonym steku nam
zależy.
Warzywne ratatuje wyłożyłem na talerze i ułożyłem na nim steki z tuńczyka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz