Danie kuchni polskiej, które obok galarety wieprzowej i gołąbków,
najczęściej stoi na naszym stole.
Składniki
- 500 g kapusty kiszonej
- 500 g karkówki wieprzowej
- 2 łyżki smalcu
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ząbków czosnku
- 1 garść grzybów suszonych
- bulion warzywny
- 180 g koncentratu pomidorowego
- 500 g białej kapusty
- kminek mielony
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy i kroimy na mniejsze
kawałki.
Przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe i ziele
angielskie.
Mięso myjemy, kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym smalcu
z dodatkiem czosnku, dodajemy do kapusty,
Grzyby gotujemy do miękkości, kroimy w kostkę lub paski,
razem z płynem z ich gotowania, dodajemy do całości. Dolewamy 500-600 bulionu
warzywnego, dusimy na małym ogniu przez kilka godzin.
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, kminek i
poszatkowaną kapustę. Mieszamy dusimy pod przykryciem przez 2-3 godziny, co
jakiś czas mieszając. W razie potrzeby uzupełniamy płyn.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Muszę w końcu zmierzyć się z bigosem :)
OdpowiedzUsuń