środa, 14 lutego 2018

Bigos z kapusty mieszanej

Danie kuchni polskiej, które obok galarety wieprzowej i gołąbków, najczęściej stoi na naszym stole. 









Składniki

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 2 łyżki smalcu
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 garść grzybów suszonych
  • bulion warzywny
  • 180 g koncentratu pomidorowego
  • 500 g białej kapusty
  • kminek mielony
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki.
      Przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
      Mięso myjemy, kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym smalcu z dodatkiem czosnku, dodajemy do kapusty,
      Grzyby gotujemy do miękkości, kroimy w kostkę lub paski, razem z płynem z ich gotowania, dodajemy do całości. Dolewamy 500-600 bulionu warzywnego, dusimy na małym ogniu przez kilka godzin.
      Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, kminek i poszatkowaną kapustę. Mieszamy dusimy pod przykryciem przez 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby uzupełniamy płyn.
      Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

1 komentarz: