wtorek, 13 lutego 2018

Kapuśniak na żeberkach

No i mamy „atak” na kiszoną kapustę.








Składniki

  • 500-700 g żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki kaszy pęczak
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 2 szt ziela angielskiego
  • 2 pomidory
  • kminek
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Żeberka myjemy, kroimy na kawałki i smażymy na rozgrzanym smalcu razem z pokrojonymi jarzynami i ziemniakami. Następnie oprószamy mąką, chwilę razem smażymy i zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Po kilku minutach dodajemy kaszę i gotujemy 10 min.
      Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans, dodajemy sparzone i obrane ze skóry pomidory pokrojone na kawałki. Całość gotujemy do miękkości kapusty, do smaku doprawiamy, kminkiem, solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz