No i mamy „atak” na kiszoną kapustę.
Składniki
- 500-700 g żeberek wieprzowych
- 2 łyżki smalcu
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera korzeniowego
- 3-4 ziemniaki
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki kaszy pęczak
- 500 g kapusty kiszonej
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 2 szt ziela angielskiego
- 2 pomidory
- kminek
- sól, pieprz
Przygotowanie
Żeberka myjemy, kroimy na kawałki i smażymy na rozgrzanym
smalcu razem z pokrojonymi jarzynami i ziemniakami. Następnie oprószamy mąką,
chwilę razem smażymy i zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Po kilku minutach
dodajemy kaszę i gotujemy 10 min.
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z
liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans,
dodajemy sparzone i obrane ze skóry pomidory pokrojone na kawałki. Całość
gotujemy do miękkości kapusty, do smaku doprawiamy, kminkiem, solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz