Od zawsze lubiłem takie treściwe "drugie dania". Mięcho być musi, a do niego najlepiej kluski śląskie i jakaś surówka na ten przykład z kiszonych ogórków. No, to już poezja! Dla mnie obiad prawie idealny, bo do szczęścia brakowało mi tylko buraczków. Ale ile ich można jeść? Bo ja praktycznie każdy obiad 'drugodaniowy' jadłbym z burakami. Kiedyś pani zdziwiła się, gdy w restauracji poprosiłem do bigosu buraki XD No lubieM i już! W przepisie jest też myk na fajne, soczyste, mięciusie mięcho, które kruszeje dzięki soku z kiszonych ogórków. Można też dodać łyżkę octu jabłkowego, ale mi bardziej smakowo odpowiada sok.
Reasumując, ten dań wyszedł tak boski, że nawet Michał Anioł by się go nie powstydził, malując go na suficie Kaplicy sykstyńskiej XD Wyszedł sztos!
Arek Gie
Składniki:
2 plastry karkówki ( każdy po około 250 g)
1 garść suszonych podgrzybków
50 ml soku z kiszonych ogórków
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
100 ml śmietany 18%
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka pieprzu ziarnistego
olej do smażenia
1 kopiasta łyżka mąki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso oprószamy solą i pieprzem. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, na którym lekko obsmażamy mięso. Przekładamy na talerz.
Na tym samym oleju ze smażenia mięsa, szklimy drobno posiekaną cebulę, a pod koniec wrzucamy przeciśnięte przez praskę, ząbki czosnku. Wkładamy mięso i zalewamy gorącą wodą, około 2 cm nad powierzchnię mięsa. Wlewamy też sok z kiszonych ogórków, lekko solimy. Płomień zmniejszamy i dusimy pod przykryciem przez około 60 minut.
Mięso wyciągamy, wyławiamy przyprawy, sos miksujemy.
Grzyby zalewamy zimną wodą (300 ml), gotujemy pod przykryciem do ich miękkości. Wyjmujemy z wywaru grzybowego (nie wylewamy), kroimy w paski, dodajemy do mięsnego wywaru.
Wywar z grzybów mieszamy z mąką i śmietaną, wlewamy do sosu z mięsa. Powoli podgrzewamy, mieszamy by go zagęścić. Ponownie wkładamy mięso i dusimy jeszcze 15 minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
.jpg)
.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz