czwartek, 5 maja 2016

Gulasz wołowy z makaronem i grzybami

Niesamowita rozkosz dla podniebienia. Takie danie można podać jako zapiekankę, przekładając do naczynia żaroodpornego i posypując żółtym serem typu salami (nie zabije smaku).







 

Składniki

500 mięsa wołowego
400 g makaronu muszle
2 łyżki oleju
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 ogórki konserwowe
2 łyżki mąki
200 g mrożonych grzybów
400 ml wody
2 liście laurowe
100 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka suszonego lubczyku (w sezonie polecamy świeży)
1 łyżka papryki mielonej słodkiej
2 łyżki słodkiej śmietany
natka pietruszki
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w dość dużą kostkę.

Na gorącym oleju podsmażamy mięso, wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórki pokrojone na plasterki. Chwilę razem podsmażamy, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę, dokładnie obtaczamy mięso, po czym zalewamy wrzątkiem. Dodajemy mrożone grzyby.

Do całości dodajemy liście laurowe, passatę, lubczyk i paprykę. Dusimy do miękkości mięsa.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Dokładnie odsączamy.

Sos z mięsem zestawiamy z palnika, dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron układamy na talerze, wlewamy sos z mięsem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.


1 komentarz:

  1. Mnie składniki oraz cała kompozycja dania bardzo odpowiadają. Podałabym bez zapiekania :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń