Składniki
600 g młodych ziemniaków1 jajko
5 łyżek mąki
100 g serka chrzanowego
1 łyżka chrzanu
2 łyżki sosu majonezowego z chrzanem
sól, pieprz
Farsz:
50 g łopatki wp
50 g karkówki wp
50 g boczku
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki majeranku
Przygotowanie
Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, ser, chrzan,
sos i mąkę, rozprowadzamy na jednolitą masę.
Mięso mielimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.
Formujemy małe kotleciki.
Olej rozgrzewamy, układamy przy pomocy łyżki, placki (1
pełna, rozsmarowana), na nią układamy mięso, zalewamy startymi ziemiankami (1
łyżka).
Smażymy na rumiano z obu stron.
Bardzo pomysłowe i syte placki.
OdpowiedzUsuń