sobota, 19 marca 2016

Wielkanocne placki ziemniaczane

A! Takie inne placki...teraz po wielkanocnemu, bo??? Looknijcie ;)









Składniki

600 g młodych ziemniaków
1 jajko
5 łyżek mąki
100 g serka chrzanowego
1 łyżka chrzanu
2 łyżki sosu majonezowego z chrzanem
sól, pieprz
Farsz:
50 g łopatki wp
50 g karkówki wp
50 g boczku 
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki majeranku

 

Przygotowanie

 
Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, ser, chrzan, sos i mąkę, rozprowadzamy na jednolitą masę.

Mięso mielimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy małe kotleciki.

Olej rozgrzewamy, układamy przy pomocy łyżki, placki (1 pełna, rozsmarowana), na nią układamy mięso, zalewamy startymi ziemiankami (1 łyżka).

Smażymy na rumiano z obu stron.

1 komentarz: