Składniki
250 ml letniego mleka10 g cukru
50 g rozpuszczonego masła
1/2 łyżeczki soli
4 g suszonych drożdży
1 jajko
2 i 1/2 szklanki mąki
Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam
Przygotowanie
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy pozostałe
składniki (bez masła) i dokładnie wyrabiamy.
Kiedy wszystkie składniki będą ze sobą połączone, wlewamy
letnie masło i wyrabiamy do momentu kiedy „wchłonie” się w nie.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką,
odstawiamy na 90 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na osiem części, formujemy kulki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nie
bułki (spłaszczamy), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45
min.
Następnie mleko mieszamy z żółtkiem, smarujemy nim bułki i
posypujemy sezamem.
Bułki pieczemy 15 min w temperaturze 200°C ( bez termoobiegu ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz