poniedziałek, 21 marca 2016

Bułki do hamburgerów

Prosty przepis na bułki do hamburgerów. Warto przygotować je samemu, smakują wybornie.







 

Składniki

250 ml letniego mleka
10 g cukru
50 g rozpuszczonego masła
1/2 łyżeczki soli
4 g suszonych drożdży
1 jajko
2 i 1/2 szklanki mąki

Dodatkowo:

1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam

 

Przygotowanie

 
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy pozostałe składniki (bez masła) i dokładnie wyrabiamy.

Kiedy wszystkie składniki będą ze sobą połączone, wlewamy letnie masło i wyrabiamy do momentu kiedy „wchłonie” się w nie.

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 90 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na osiem części, formujemy kulki.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nie bułki (spłaszczamy), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min.

Następnie mleko mieszamy z żółtkiem, smarujemy nim bułki i posypujemy sezamem.

Bułki pieczemy 15 min w temperaturze 200°C ( bez termoobiegu ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz