środa, 23 marca 2016

Wytrawne placuszki a`la caprese

Uniwersalny, nadaje się i na śniadanie jak i na kolację. 








Składniki

  • 100 g mąki
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • pół szklanki kremówki
  • suszone oregano
  • 3 suszone pomidory w oliwie
  • 1 duży pomidor malinowy
  • kulka mozzarelli
  • ząbek czosnku

     

    Przygotowanie

      Mąkę, proszek do pieczenia, starty parmezan i szczyptę soli wymieszałem. Następnie dodałem stopniowo stopione masło, śmietanę i żółtko. Doprawiłem pieprzem. Wymieszałem z suszonym oregano i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Na koniec dodałem ubitą pianę z białka.
    Usmażyłem na patelni posmarowanej oliwą.
    Pomidora i mozzarellę pokroiłem w plastry. Na każdy placuszek położyłem pomidora, mazzarellę, posypałem posiekanym czosnkiem i startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz