Składniki
Bułki:250 ml letniego mleka
10 g cukru
50 g rozpuszczonego masła
1/2 łyżeczki soli
4 g suszonych drożdży
1 jajko
2 i 1/2 szklanki mąki
Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam
Kotlety:
1 kg wołowiny na tatar
3 łyżki musztardy dijon
sól, pieprz
Dodatkowo:
Sałata
2 czerwone cebule
2 pomidory
4 ogórki konserwowe
sos majonezowo-chrzanowy
ketchup
Przygotowanie
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy pozostałe
składniki (bez masła) i dokładnie wyrabiamy.
Kiedy wszystkie składniki będą ze sobą połączone, wlewamy
letnie masło i wyrabiamy do momentu kiedy „wchłonie” się w nie.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką,
odstawiamy na 90 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na osiem części, formujemy kulki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nie
bułki (spłaszczamy), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45
min.
Następnie mleko mieszamy z żółtkiem, smarujemy nim bułki i
posypujemy sezamem.
Bułki pieczemy 15 min w temperaturze 200°C ( bez termoobiegu ).
Mięso mieszamy z musztardą, solą oraz pieprzem. Formujemy
okrągłe kotlety i grillujemy na patelni.
Bułki rozcinamy, „środki grillujemy.
Spód bułki smarujemy sosem, układamy sałatę, pomidor,
czerwoną cebulę, sos, kotlet, czerwoną cebulę, ogórki konserwowe, polewamy
pikantnym ketchupem, układamy wierzch bułki. „Spinamy” wykałaczką do
szaszłyków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz