środa, 23 marca 2016

Domowy hamburger

Niby niezdrowe jedzenie, choć wołowina jest jedną ze zdrowszych mięs. Zdrowsze będzie, jak od podstaw zrobimy je w domowym zaciszu, ciesząc się ich smakiem z bliskimi i przyjaciółmi. 





 

Składniki

Bułki:

250 ml letniego mleka
10 g cukru
50 g rozpuszczonego masła
1/2 łyżeczki soli
4 g suszonych drożdży
1 jajko
2 i 1/2 szklanki mąki

Dodatkowo:

1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam

Kotlety:

1 kg wołowiny na tatar
3 łyżki musztardy dijon
sól, pieprz

Dodatkowo:

Sałata
2 czerwone cebule
2 pomidory
4 ogórki konserwowe
sos majonezowo-chrzanowy
ketchup

 

 

Przygotowanie

 
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy pozostałe składniki (bez masła) i dokładnie wyrabiamy.

Kiedy wszystkie składniki będą ze sobą połączone, wlewamy letnie masło i wyrabiamy do momentu kiedy „wchłonie” się w nie.

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 90 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na osiem części, formujemy kulki.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nie bułki (spłaszczamy), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min.

Następnie mleko mieszamy z żółtkiem, smarujemy nim bułki i posypujemy sezamem.

Bułki pieczemy 15 min w temperaturze 200°C ( bez termoobiegu ).

Mięso mieszamy z musztardą, solą oraz pieprzem. Formujemy okrągłe kotlety i grillujemy na patelni.

Bułki rozcinamy, „środki grillujemy.

Spód bułki smarujemy sosem, układamy sałatę, pomidor, czerwoną cebulę, sos, kotlet, czerwoną cebulę, ogórki konserwowe, polewamy pikantnym ketchupem, układamy wierzch bułki. „Spinamy” wykałaczką do szaszłyków.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza