czwartek, 24 marca 2016

Sałatka z kindziukiem, marynowanymi grzybami i szpinakiem

Taka sałatka sprawdzi się również na Wielkanocnym stole. 









Składniki

  • 20 szt cienkich plasterków kindziuka
  • 4 ugotowane jajka
  • 200 g liści szpinaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1 łyżeczka miodu
  • 200 g marynowanych prawdziwków i kurek
  • pęczek koperku
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • Sos : 2 łyżki majonezu
  • 200 g jogurtu greckiego
  • pół łyżeczki kuminu
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz

     

    Przygotowanie

      Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni usmażyłem plasterki kindziuka.
    Sos : wymieszałem jogurt, majonez, kumin, sok z cytryny. Doprawiłem solą i pieprzem.
    Dno i boki salaterek posmarowałem sosem. Jajka pokroiłem w plasterki. Rzodkiewki w cienkie płatki. Oddzielnie wymieszałem przed podaniem sałatki szpinak z olejem i miodem i szczyptą soli. Tak przygotowany szpinak przełożyłem do salaterek wysmarowanych sosem.
    Pomiędzy liście włożyłem, jajka, grzyby, kindziuk. Całość posypałem posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Sałatka pozostaję bez mieszania. W czasie nakładania smaki się połączą.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza