Sałatka z kindziukiem, marynowanymi grzybami i szpinakiem
Taka sałatka sprawdzi się również na Wielkanocnym stole. 
Składniki
- 
                        
                                                                20 szt 
cienkich plasterków kindziuka                                           
         
                    
 
- 
                        
                                                                4 
ugotowane jajka                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                200 g 
liści szpinaku                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                3 łyżki 
oleju rzepakowego tłoczonego na zimno                                   
                 
                    
 
- 
                        
                                                                1 
łyżeczka miodu                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                200 g 
marynowanych prawdziwków i kurek                                        
            
                    
 
- 
                        
                                                                pęczek 
koperku                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                pęczek 
rzodkiewek                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                pęczek 
szczypiorku                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                Sos : 2 
łyżki majonezu                                                     
                    
 
- 
                        
                                                                200 g 
jogurtu greckiego                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                pół 
łyżeczki kuminu                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                sok  z 1
 cytryny                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                sól                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                pieprz                                                      
 
Przygotowanie
 
        
  
    Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni usmażyłem plasterki kindziuka.
Sos : wymieszałem jogurt, majonez, kumin, sok z cytryny. Doprawiłem solą i pieprzem.
Dno i boki salaterek posmarowałem sosem. Jajka pokroiłem w plasterki. 
Rzodkiewki w cienkie płatki. Oddzielnie wymieszałem przed podaniem 
sałatki szpinak z olejem i miodem i szczyptą soli. Tak przygotowany 
szpinak przełożyłem do salaterek wysmarowanych sosem.
Pomiędzy liście włożyłem, jajka, grzyby, kindziuk. Całość posypałem 
posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Sałatka pozostaję bez mieszania. W
 czasie nakładania smaki się połączą.
 
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz