Sałatka z kindziukiem, marynowanymi grzybami i szpinakiem
Taka sałatka sprawdzi się również na Wielkanocnym stole.
Składniki
-
20 szt
cienkich plasterków kindziuka
-
4
ugotowane jajka
-
200 g
liści szpinaku
-
3 łyżki
oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
-
1
łyżeczka miodu
-
200 g
marynowanych prawdziwków i kurek
-
pęczek
koperku
-
pęczek
rzodkiewek
-
pęczek
szczypiorku
-
Sos : 2
łyżki majonezu
-
200 g
jogurtu greckiego
-
pół
łyżeczki kuminu
-
sok z 1
cytryny
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni usmażyłem plasterki kindziuka.
Sos : wymieszałem jogurt, majonez, kumin, sok z cytryny. Doprawiłem solą i pieprzem.
Dno i boki salaterek posmarowałem sosem. Jajka pokroiłem w plasterki.
Rzodkiewki w cienkie płatki. Oddzielnie wymieszałem przed podaniem
sałatki szpinak z olejem i miodem i szczyptą soli. Tak przygotowany
szpinak przełożyłem do salaterek wysmarowanych sosem.
Pomiędzy liście włożyłem, jajka, grzyby, kindziuk. Całość posypałem
posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Sałatka pozostaję bez mieszania. W
czasie nakładania smaki się połączą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz