Składniki
Kofty:1 kg piersi z indyka
4 cebule
4 pęczki natki pietruszki
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu rzymskiego
sok pomidorowy
sól, pieprz
Ziemniaki:
6 dużych ziemniaków
5 łyżek oleju rzepakowego
przyprawa do ziemniaków
Przygotowanie
Mięso mielimy.
Cebule, natkę i czosnek miksujemy, łączymy z mięsem.
Dodajemy przyprawy, dokładnie wyrabiamy.
Z przygotowanej masy formujemy podłużne kotlety. Układamy w
naczyniu żaroodpornym.
Ziemniaki obieramy, kroimy na plastry o grubości 5 mm. Mieszamy z olejem,
przyprawą. Mieszamy i układamy pomiędzy przygotowanymi kotletami. Mięso skrapiamy
sokiem pomidorowym.
Całość zapiekamy przez około 40 min (do miękkości
ziemniaków) w temperaturze 200°C.
ojj świetna, świetna
OdpowiedzUsuń