czwartek, 24 marca 2016

Kofty z indyka

Świetna propozycja na szybki obiad. Przepis pochodzi z kalendarza Siostry Anastazji, który od razu wpadł nam w oko.







 

Składniki

Kofty:

1 kg piersi z indyka
4 cebule
4 pęczki natki pietruszki
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu rzymskiego 
sok pomidorowy
sól, pieprz

Ziemniaki:

6 dużych ziemniaków
5 łyżek oleju rzepakowego
przyprawa do ziemniaków

 

 

Przygotowanie

Mięso mielimy.

Cebule, natkę i czosnek miksujemy, łączymy z mięsem. Dodajemy przyprawy, dokładnie wyrabiamy.
Z przygotowanej masy formujemy podłużne kotlety. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Ziemniaki obieramy, kroimy na plastry o grubości 5 mm. Mieszamy z olejem, przyprawą. Mieszamy i układamy pomiędzy przygotowanymi kotletami. Mięso skrapiamy sokiem pomidorowym.

Całość zapiekamy przez około 40 min (do miękkości ziemniaków) w temperaturze 200°C.

1 komentarz: