piątek, 25 marca 2016

Zupa z selera naciowego

Uwielbiamy improwizację w kuchni...to poznawanie smaków, ich łączenie i zadowolenie, że wyszło. Dużą rolę w daniach odgrywają przyprawy,. Ta przyprawa (arabska) charakteryzuje się mocnym, ale świeżym aromatem. Świetne połączenie tylko od Rafex









Składniki

1 duża marchew
1 pietruszka
1 mały seler korzeniowy
5 łodyg selera naciowego
4 duże ziemniaki
1 por (biała część)
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
1 łyżka masła
2 łyżki przyprawy arabskiej
250 ml soku pomidorowego
150 g mięsa mielonego z indyka
natka pietruszki
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Marchew, pietruszkę, seler korzeniowy, ziemniaki kroimy w kostkę. Por, czosnek, imbir siekamy.

Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy wodą (1,2 l). Dodajemy przyprawę arabską, zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Dolewamy sok pomidorowy.

Z mielonego mięsa formujemy małe kulki, wrzucamy do zupy. Gotujemy 20 min, wrzucamy pokrojony w piórka seler naciowy.

Całość gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pierzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz