Składniki
1 duża marchew1 pietruszka
1 mały seler korzeniowy
5 łodyg selera naciowego
4 duże ziemniaki
1 por (biała część)
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
1 łyżka masła
2 łyżki przyprawy arabskiej
250 ml soku pomidorowego
150 g mięsa mielonego z indyka
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie
Marchew, pietruszkę, seler korzeniowy, ziemniaki kroimy w
kostkę. Por, czosnek, imbir siekamy.
Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy wodą (1,2 l). Dodajemy przyprawę
arabską, zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Dolewamy sok pomidorowy.
Z mielonego mięsa formujemy małe kulki, wrzucamy do zupy.
Gotujemy 20 min, wrzucamy pokrojony w piórka seler naciowy.
Całość gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy
solą i pierzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz