sobota, 19 marca 2016

Lazania a`la cannelloni

Włoska kuchnia, lazania jako cannelloni , sprawdza się , polecamy bardzo. 








Składniki

  • 12 płatów lazanii
  • 400 g sera ricotta
  • 500 g mozzarelli
  • 100 g startego parmezanu
  • 12 cienkich plastrów szynki
  • 1 cebula
  • 10 listków bazylii
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz biały
  • 400 ml beszamelowego
  • 400 ml sosu pomidorowego z bazylią

     

    Przygotowanie


    Cebulę przesmażyłem na  maśle. Na tym samym tłuszczu po wyjęciu cebuli zrumieniłem plastry szynki, smażyłem minutę.
    Cebulę, mozzarellę, ricottę, połowę parmezanu i bazylię zmiksowałem.
    Pastą posmarowałem ugotowane płaty lazanii, na wierzch położyłem przesmażoną szynkę. Zrolowałem.  Tak przygotowane „cannelloni” włożyłem do  formy żaroodpornej, polałem beszamelem i sosem pomidorowym.



    Posypałem resztą parmezanu.
    Zapiekałem 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

2 komentarze:

  1. musi być pyszne; wieki całe nie robiłam nic w podobnym klimacie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danie mega <3 Makaron nie wysycha, można nawet na drugi dzień odgrzać. Polecamy <3

      Usuń