Składniki
400 g łopatki wieprzowej1 łyżka musztardy sarepskiej
1 cebula
1/2 szklanki otrąb owsianych
5 łyżek mąki
olej rzepakowy do smażenia
sól, pieprz
Sos:
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
600 ml gorącej wody
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka mąki skrobi ziemniaczanej
sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso przepuszczamy przez maszynkę, dolewamy zimną wodę (50 ml),
dokładnie wyrabiamy.
Do mięsa dodajemy musztardę sarepską, posiekaną cebulę,
otręby, składniki dokładnie łączymy doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Z mięsa formujemy klopsy, obtaczamy w mące i smażymy na
złoto z każdej strony.
W rondelku na oleju podsmażamy na złoto cebulę, następnie
dodajemy posiekany czosnek, smażymy 30 sekund i zalewamy gorącą wodą.
Wkładamy podsmażone klopsy, dodajemy ziele angielskie oraz
liście laurowe i dusimy na wolnym ogniu przez 45 min ( co jakiś czas obracamy ).
Sos doprawiamy solą i pieprzem. Zagęszczamy skrobią
ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz