Przygotowanie domowym sposobem białej kiełbasy okazało się nie takie
trudne. Ale wymaga staranności i dokładnego zastosowania składników.
Przepis zaczerpnięty od Wiesi
Pyza na widelcu.
Składniki
-
1 kg
łopatki wieprzowej
-
1 kg
świeżego tłustego boczku
-
pół kg
karkówki
-
52 g
peklosoli
-
pół
główki czosnku
-
łyżeczka
płaska mielonego pieprzu
-
1
czubata łyżka majeranku
-
350 ml
bardzo zimnej wody
-
osłonki
(jelita) do napełnienia
Przygotowanie
Mięso po opłukaniu i osuszeniu pokroiłem w dużą kostkę. Dodałem peklosól i wstawiłem do lodówki na 8 godzin.
Po tym czasie zmieliłem mięso w maszynce do mielenia na dużych oczkach,
dodałem przyprawy, bardzo drobno posiekany czosnek, wyrabiałem rękoma
ok. pół godziny dodając pomału zimą wodę (można dodać lód).
Jelita wymoczyłem około pół godziny w letniej wodzie, zmieniając wodę dwukrotnie.
Pojedyncze jelito naciągnąłem na przystawkę do maszynki do mielenia mięsa.
Delikatnie napełniłem osłonki zawiązując końce i przekręcając co jakiś czas, aby powstały odpowiedniej długości kiełbaski.
http://www.mytastepl.com/r/moja-kiełbasa-biała-drobiowa-parzona-186830781.htm Do wyrobu Białej kiełbasy używaj soli kuchennej a nie pekolosolu dlatego że użyłaś peklosolu Twój wyrób jest różowy a nie biały. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń