piątek, 18 marca 2016

Biała domowa kiełbasa

Przygotowanie domowym sposobem białej kiełbasy okazało się nie takie trudne. Ale wymaga staranności i dokładnego zastosowania składników. Przepis zaczerpnięty od Wiesi Pyza na widelcu.








Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg świeżego tłustego boczku
  • pół kg karkówki
  • 52 g peklosoli
  • pół główki czosnku
  • łyżeczka płaska mielonego pieprzu
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 350 ml bardzo zimnej wody
  • osłonki (jelita) do napełnienia

     

    Przygotowanie

      Mięso po opłukaniu i osuszeniu pokroiłem w dużą kostkę. Dodałem peklosól i wstawiłem do lodówki na 8 godzin.

    Po tym czasie zmieliłem mięso w maszynce do mielenia na dużych oczkach, dodałem przyprawy, bardzo drobno posiekany czosnek, wyrabiałem rękoma ok. pół godziny dodając pomału zimą wodę (można dodać lód).
    Jelita wymoczyłem około pół godziny w letniej wodzie, zmieniając wodę dwukrotnie.
    Pojedyncze jelito naciągnąłem na przystawkę do maszynki do mielenia mięsa.

    Delikatnie napełniłem osłonki zawiązując końce i przekręcając co jakiś czas, aby powstały odpowiedniej długości kiełbaski.

1 komentarz:

  1. http://www.mytastepl.com/r/moja-kiełbasa-biała-drobiowa-parzona-186830781.htm Do wyrobu Białej kiełbasy używaj soli kuchennej a nie pekolosolu dlatego że użyłaś peklosolu Twój wyrób jest różowy a nie biały. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń