Wieprzowina słodko-kwaśna
Przesmaczne, mega aromatyczne połączenie smaków, zapachów i kolorów.
Składniki
-
350 g
polędwiczki wieprzowej
-
2 jajka
-
1 łyżka
wódki
-
4 łyżki
maki kukurydzianej
-
1
średnia cebula
-
pół
puszki ananasów w kostkach
-
pół
strąka czerwonej papryki
-
pół
strąka żółtej papryki
-
pół
opakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzywnej
-
3 łyżki
sosu sojowego
-
3 łyżki
octu winnego
-
2 łyżki
przecieru pomidorowego
-
2 łyżki
świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
-
2 łyżki
cukru
-
1 łyżka
mąki ziemniaczanej
-
olej
Przygotowanie
Mięso opłukałem, dokładnie osuszyłem. Wygniotłem dłonią na desce.
Pokroiłem na plastry o grubości 1,5 cm , a następnie na paski, które
poprzekrawałem na półtora centymetrowe kawałki. Tak pokrojone mięso
przełożyłem do miski, posoliłem, skropiłem wódką, wymieszałem,
przykryłem i odstawiłem.
Warzywa: z łodyg selera usunąłem błonę, pokroiłem go w cienkie
plasterki. Paprykę umyłem, usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w krótki
paski. Cebulę pokroiłem w ósemki. Wszystkie warzywa przełożyłem do
miski. Ananasa osączyłem z zalewy.
Do głębokiej patelni wlałem ¾ szklanki oleju. Jajko roztrzepałem,
kawałki mięsa panierowałem w jajku i mące kukurydzianej. Wrzuciłem na
rozgrzany olej, tak aby pływały luźno i równo się zrumieniły, mieszając
2-3 minuty. Wyjąłem łyżką cedzakową, osączyłem na papierowym ręczniku.
Do kubka zlałem tłuszcz, na patelni zostawiłem nie więcej niż łyżkę
oliwy.
Wrzuciłem cebulę, smażyłem 1 minutę, dorzuciłem mrożone warzywa, po
chwili kawałki ananasa. Smażyłem kolejne 2 minuty. Następnie dodałem
paprykę, a po minucie seler. Cały czas mieszając, smażyłem jeszcze 2
minuty.
Sos: wymieszałem ocet, sos sojowy, przecier pomidorowy, cukier i sok
pomarańczowy. Dodałem mąkę rozprowadzoną niewielką ilością zalewy
ananasa, wymieszałem. Tak przygotowany sos dodałem do warzyw,
zagotowałem, mieszając aż lekko zgęstniał. Do gotującego się sosu
dodałem kawałki mięsa, podgrzałem.
Wieprzowina najlepiej smakuje podana z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz