czwartek, 17 marca 2016

Wieprzowina słodko-kwaśna

Przesmaczne, mega aromatyczne połączenie smaków, zapachów i kolorów.







 

Składniki

  • 350 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka wódki
  • 4 łyżki maki kukurydzianej
  • 1 średnia cebula
  • pół puszki ananasów w kostkach
  • pół strąka czerwonej papryki
  • pół strąka żółtej papryki
  • pół opakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzywnej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • olej

     

    Przygotowanie

     Mięso opłukałem, dokładnie osuszyłem. Wygniotłem dłonią na desce. Pokroiłem na plastry o grubości 1,5 cm , a następnie na paski, które poprzekrawałem na półtora centymetrowe kawałki. Tak pokrojone mięso przełożyłem do miski, posoliłem, skropiłem wódką, wymieszałem, przykryłem i odstawiłem.

    Warzywa: z łodyg selera usunąłem błonę, pokroiłem go w cienkie plasterki. Paprykę umyłem, usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w krótki paski. Cebulę pokroiłem w ósemki. Wszystkie warzywa przełożyłem do miski. Ananasa osączyłem z zalewy.

    Do głębokiej patelni wlałem ¾ szklanki oleju. Jajko roztrzepałem, kawałki mięsa panierowałem w jajku i mące kukurydzianej. Wrzuciłem na rozgrzany olej, tak aby pływały luźno i równo się zrumieniły, mieszając 2-3 minuty. Wyjąłem łyżką cedzakową, osączyłem na papierowym ręczniku. Do kubka zlałem tłuszcz, na patelni zostawiłem nie więcej niż łyżkę oliwy.
    Wrzuciłem cebulę, smażyłem 1 minutę, dorzuciłem mrożone warzywa, po chwili kawałki ananasa. Smażyłem kolejne 2 minuty. Następnie dodałem paprykę, a po minucie seler. Cały czas mieszając, smażyłem jeszcze 2 minuty.

    Sos: wymieszałem ocet, sos sojowy, przecier pomidorowy, cukier i sok pomarańczowy. Dodałem mąkę rozprowadzoną niewielką ilością zalewy ananasa, wymieszałem. Tak przygotowany sos dodałem do warzyw, zagotowałem, mieszając aż lekko zgęstniał. Do gotującego się sosu dodałem kawałki mięsa, podgrzałem.
    Wieprzowina najlepiej smakuje podana z ryżem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza