środa, 16 marca 2016

Gulasz cielęcy

Niesamowity, delikatny smak cielęciny otulony pomidorami i aromatyczną przyprawą, czubryca szarą od Rafex .Jest to mieszanka przypraw i zagęstnika w postaci mąki kukurydzianej. W składnikach znajduje się nasza ulubiona kozieradka oraz czarnuszka. Gorąco polecamy do spróbowania i odwiedzenia strony.








Składniki

500 g szynki cielęcej
1 l mleka 3,2 %
5 łyżek mąki
5 łyżek oleju rzepakowego
1 duża cebula
2 młode marchewki
1 mały seler
500 ml bulionu wołowego
200 ml passaty pomidorowej
2 łyżki czubrycy szarej
1 średniej wielkości cukinia
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w większą kostkę.

Następnie przekładamy do miski z mlekiem i moczymy przez godzinę. Osączamy z mleka, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę marchewki i seler i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.

Całość przekładamy do rondla, zalewamy gorącym bulionem wołowym, passatą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa.

Do sosu dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, redukujemy sos do żądanej konsystencji.

Podajemy z ulubioną kaszą, u nas gryczana.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz