Składniki
500 g szynki cielęcej1 l mleka 3,2 %
5 łyżek mąki
5 łyżek oleju rzepakowego
1 duża cebula
2 młode marchewki
1 mały seler
500 ml bulionu wołowego
200 ml passaty pomidorowej
2 łyżki czubrycy szarej
1 średniej wielkości cukinia
sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w
większą kostkę.
Następnie przekładamy do miski z mlekiem i moczymy przez
godzinę. Osączamy z mleka, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w
mące, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę marchewki i seler i
podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
Całość przekładamy do rondla, zalewamy gorącym bulionem
wołowym, passatą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości
mięsa.
Do sosu dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, redukujemy sos
do żądanej konsystencji.
Podajemy z ulubioną kaszą, u nas gryczana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz