W ubiegłym roku na półki Empiku trafiła dość ciekawa pozycja książki kucharskiej. Bardzo zaintrygowała mnie nie tylko treść zawarta na jej kartkach, ale też nawiązanie do ciekawej powieści, gry i filmu. Oczywiście piszę tutaj o Wiedźminie. Oficjalna księga kucharska zawiera bardzo ciekawe przepisy no i zdjęcia, które są całkiem w "moim" stylu. To pierwszy i zapewne nie ostatni przepis, który wypróbowałem. Jadło jak najbardziej polecam. Zamiast schabu, można użyć karkówki wieprzowej. Przepis polecam
Arek Gie
Składniki:
350 g schabu bez kości
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
3 średniej wielkości cebule
250 ml bulionu warzywnego
2 łyżeczki musztardy dijon
1 łyżeczka suszonego cząbru
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
140 g palonej kaszy gryczanej
320 ml wody
60 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżeczka mąki pszennej
50 g startego sera gouda
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę pokrojoną na plasterki, smażymy kilka minut, do zrumienienia. Dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy, aż ten puści wyczuwalny aromat. Zawartość patelni przekładamy do średniej wielkości, rondla. Zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia.
Schab kroimy na kawałki, lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, smażymy mięso, aż się zrumieni z obu stron. Przekładamy mięso do rondla z cebulą. Na patelnię wlewamy odrobinę wody, zagotowujemy i zeskrobujemy przysmażone kawałki przy pomocy drewnianej łyżki. Przelewamy do garnka.
Dodajemy musztardę, cząber, natkę, mieszamy. Płomień pd garnkiem zmniejszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie gotujemy kaszę gryczaną, którą uprzednio płuczemy na sicie pod zimną wodą.
Kaszę wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (320 ml), lekko solimy, przykrywamy i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy płomień na mały i gotujemy bez mieszania przez kwadrans. Wyłączamy palnik, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty, aż kasza będzie sypka.
W misce mieszamy śmietankę z mąką, stopniowo dodajemy do garnka z mięsem, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy aż sos zacznie gęstnieć. Partiami dodajemy ser, mieszamy aż całkowicie się rozpuści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz