sobota, 20 września 2025

Gnocchi w sosie serowym

 Prawdę mówiąc, na to syte, pyszne i szybkie danie skusiła mnie promocja na tarty ser. To nie było tak, jak myślicie. Po prostu potrzebowałem trochę do roladek, a w promce było opakowanie XXL, więc wziąłem-cena skusiła. Roladki zrobione, ser został i se leżał kilka dni. Z autopsji wiem, że nawet jak szczelnie zamknę, taki towar za długo nie poleży, bo jakiś "szpinak" na nim wychodzi. Ostatnio zapracowany bardzo jestem, więc wymyśliłem takie oto kluchy w niecałe 20 minut. Wyszło dobrze, więc polecam
 

 

Arek Gie

 


 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

500 g gnocchi
400 ml śmietanki 18%
300 g startego sera gouda
200 g świeżego szpinaku
mielona gałka muszkatołowa
czosnek granulowany
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

 

 

 Gnocchi gotujemy wg przepisu, który zawartym jest na opakowaniu.
Do dużego rondelka przelewamy śmietanę, podgrzewamy. Partiami dodajemy starty ser oraz szpinak, mieszamy do momentu aż ten pierwszy się rozpuści w śmietance. 
Gdy kluski będą już ugotowane, przekładamy je przy pomocy łyżki cedzakowej do rondla z sosem serowo-szpinakowym.
Całość doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, czosnkiem, solą oraz pieprzem.

 


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz