niedziela, 6 marca 2016

Placek porowy z mięsnym farszem

Wspaniałe połączenie smaków, delikatny placek porowy z orientalnym akcentem, z niesamowicie aromatycznym mięsem. Mieszanka przypraw do kebabu od Skworcu jak widać nie tylko można użyć do tej potrawy. Wspaniale komponuje się z innymi rodzajami mięsa. Wystarczy szczypta, a danie będzie pełne smaku i zapachu.







Składniki

Placki:

3 białe części pora
papryczka chili ( ilość zależna od preferencji smakowych )
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka kminu rzymskiego ( mielony kumin )
1 szczypta cynamonu ( mielonego )
1 szczypta mielonego kardamonu
5 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
250 ml mleka
1 łyżka octu 10%
9 łyżek mąki (pełnych)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli

Farsz:

300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą
1 puszka parzonej białej fasoli
1 łyżka przyprawy do kebabu

Dodatkowo:

szczypiorek

 

Przygotowanie

 

Placki:

Pory kroimy w cienkie piórka.

Papryczkę drobno siekamy.

W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pory, papryczkę, cukier oraz przyprawy i dusimy na małym ogniu 20 min (od czasu do czasu mieszamy).

Do szklanki wsypujemy siemię i zalewamy trzema łyżkami gorącej wody.

W dużej misce mleko mieszamy z octem, dodajemy siemię lniane i łączymy z mąką, sodą, proszkiem i solą. Ciasto ma być gęste.

Do ciasta wrzucamy pory i mieszamy.

Na rozgrzaną patelnię ø26 cm ( z niewielką ilością tłuszczu ) wlewamy ciasto (gr 5 mm). Smażymy na złoto z jednej i z drugiej strony.

Farsz:

Na gorącym tłuszczu podsmażamy mięso ( na sypko ), dodajemy przyprawę (chwilę podsmażamy, by mięso nabrało aromatu ), dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy na wolnym ogniu, do odparowania nadmiaru płynu.

Fasolkę odsączamy z zalewy, dodajemy do mięsa ( już po redukcji ), dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut.

Farsz nakładamy na placki, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, składamy na pół.

1 komentarz:

  1. Pyszne i jakie zdrowe :)
    W wolnej chwili zapraszam na bloga: http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń