Składniki
Placki:3 białe części pora
papryczka chili ( ilość zależna od preferencji smakowych )
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka kminu rzymskiego ( mielony kumin )
1 szczypta cynamonu ( mielonego )
1 szczypta mielonego kardamonu
5 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
250 ml mleka
1 łyżka octu 10%
9 łyżek mąki (pełnych)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
Farsz:
300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą
1 puszka parzonej białej fasoli
1 łyżka przyprawy do kebabu
Dodatkowo:
szczypiorek
Przygotowanie
Placki:
Pory kroimy w cienkie piórka.
Papryczkę drobno siekamy.
W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pory, papryczkę,
cukier oraz przyprawy i dusimy na małym ogniu 20 min (od czasu do czasu
mieszamy).
Do szklanki wsypujemy siemię i zalewamy trzema łyżkami
gorącej wody.
W dużej misce mleko mieszamy z octem, dodajemy siemię lniane
i łączymy z mąką, sodą, proszkiem i solą. Ciasto ma być gęste.
Do ciasta wrzucamy pory i mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię ø26 cm ( z niewielką ilością tłuszczu
) wlewamy ciasto (gr 5 mm).
Smażymy na złoto z jednej i z drugiej strony.
Farsz:
Na gorącym tłuszczu podsmażamy mięso ( na sypko ), dodajemy
przyprawę (chwilę podsmażamy, by mięso nabrało aromatu ), dodajemy pomidory
wraz z zalewą i dusimy na wolnym ogniu, do odparowania nadmiaru płynu.
Fasolkę odsączamy z zalewy, dodajemy do mięsa ( już po
redukcji ), dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut.
Pyszne i jakie zdrowe :)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na bloga: http://smilingshrimp.blogspot.com