Składniki
1 kg wołowiny gulaszowej120 g smalcu
1 duża cebula
1/2 puszki pomidorów krojonych ( z zalewą )
1/2 kg ziemniaków
1 papryka zielona
600 g białej kapusty
1 szczypta estragonu
20 g papryki słodkiej mielonej
2 g kminku mielonego
3 g mielonego pieprzu
sól
Przygotowanie
Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w
paski (3-4 [długości] cm x1 cm).
W rondlu rozpuszczamy tłuszcz, wrzucamy pokrojone mięso
razem z przyprawami, obficie solimy i dusimy razem z posiekaną cebulą. Co jakiś
czas podlewamy wodą, by mięso nam się nie przypaliło. Kiedy wołowina będzie
półmiękka, dodajemy pokrojoną w paski paprykę, pomidory, ziemniaki (pokrojone w
kostkę) i poszatkowana kapustę, zalewamy wodą (tak by wszystkie warzywa były
pod wodą). Gotujemy pod przykryciem do miękkości wołowiny.
Podejrzewam, że jest rewelacyjna. Mam wrażenie, że czuję jej zapach!
OdpowiedzUsuń