piątek, 4 marca 2016

Sałatka z bobu i kaparów

Kuchnia żydowska jest pyszna , zapomnijcie o uprzedzeniach. 








Składniki

  • 500 g bobu
  • garść kaparów
  • Sos : 3 łyżki majonezu
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny

     

    Przygotowanie

      Bób ugotowałem, odcedziłem i przelałem zimna wodą. Dokładnie osączyłem. Po ostygnięciu obrałem ze skórki. Wymieszałem z kaparami.

    Sos : wymieszałem majonez ze śmietaną i roztartym czosnkiem. Doprawiłem do smaku solą, białym pieprzem, sokiem cytrynowym i szczyptą gałki. Wymieszałem z bobem i kaparami.
    Podałem na liściach zielonej sałaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz