Składniki
Farsz:500 g ziemniaków
150 g białego sera
1 cebula
4 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz
Ciasto:
300 g mąki
125 ml gorącej wody
25 g masła
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku (najlepiej dzień
wcześniej).
Ziemniaki razem z serem przepuszczamy przez maszynkę do
mielenia.
Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do farszu. Masę
dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do mąki wlewamy wodę z masłem i wyrabiamy na jednolitą masę.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy, przy pomocy
szklanki, koła. Na środek każdego układamy farsz i zlepiamy pierogi.
Uwielbiam ruskie :)
OdpowiedzUsuńMy również :D To chyba najlepsze pierogi na świecie <3
Usuń