czwartek, 3 marca 2016

Pierogi "ruskie"

Tradycyjne pierogi, które nigdy nie "wyjdą" z mody.








Składniki

Farsz:

500 g ziemniaków
150 g białego sera
1 cebula
4 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz

Ciasto:

300 g mąki 
125 ml gorącej wody
25 g masła

 

Przygotowanie

 

Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku (najlepiej dzień wcześniej).

Ziemniaki razem z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.

Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do farszu. Masę dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Do mąki wlewamy wodę z masłem i wyrabiamy na jednolitą masę.

Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy, przy pomocy szklanki, koła. Na środek każdego układamy farsz i zlepiamy pierogi.

Gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię wody.

2 komentarze: