czwartek, 3 marca 2016

Kotlety mielone z chrzanem

Kotlety mielone przyrządzamy standardowo...czasami jednak chce się jakiejś odmiany. Chrzan wspaniale współgra z mięsem. Lekko pikantne kotlety posmakują każdemu.








Składniki

200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
2 kromki chleba razowego
1 szklanka mleka
1 łyżka chrzanu (pełna)
1 żółtka jajka
bułka tarta
100 g smalcu (do smażenia)
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 

Chleb moczymy w mleku, odciskamy.

Do mięsa mielonego dodajemy żółtko, chrzan, chleb i wyrabiamy na jednolitą masę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. ( W razie potrzeby masę lekko zagęszczamy bułką tartą).

Z przygotowanej masy formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz