Składniki
2 szklanki mąki1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
100 g masła
1 jajko
2 łyżki dżemu ( ulubionego )
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
3 duże jabłka
Przygotowanie
Do misy wbijamy jajko, dodajemy cukier, dżem i masło.
Ucieramy na jednolitą masę ( nie przejmujcie się, gdy masa będzie wyglądała na
zważoną, później się wyrówna ).
Do masy stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem
oraz mleko. Na samym końcu dodajemy kakao. Dokładnie wyrabiamy ciasto.
Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, nacinamy wierzch.
Formę ( 25x25 )
wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i układamy na nim jabłka (
nacięciami do góry ).
Pieczemy w 180°C
przez 45 min.
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na bloga: http://smilingshrimp.blogspot.com :)
hmmm a tego cukru to ile sypnąć?
OdpowiedzUsuń1 szkl, już poprawione. Dziękujemy ;)
UsuńObłędne ! Roiłam w sobotę i na pewno będzie nie raz królowało na naszym stole.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy za przemiły komentarz ;) Gorąco pozdrawiamy ;)
Usuń