wtorek, 9 lutego 2016

Horiatiki – sałatka grecka

Wszystkim znana sałatka grecka. Oryginalnie podawana jest z plastrem sera na wierzchu. 








Składniki

  • 3 pomidory
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielona papryka
  • 15 sztuk czarnych oliwek
  • 200 g sera feta
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • oregano suszone

     

    Przygotowanie



    Pomidory po umyciu i osuszeniu pokroiłem w ósemki, obranego ogórka w pół plasterki. Paprykę oczyściłem i pokroiłem w plastry. Cebulę obrałem, pokroiłem w talarki. Wszystkie składniki połączyłem, dodałem oliwki i posiekaną natkę.
    Doprawiłem do smaku pieprzem i oregano. Skropiłem oliwą i octem winnym. Delikatnie wymieszałem. Na koniec położyłem na wierzchu plaster fety. Posypałem oregano.

2 komentarze: