Horiatiki – sałatka grecka
Wszystkim znana sałatka grecka. Oryginalnie podawana jest z plastrem sera na wierzchu. 
Składniki
- 
                        
                                                                3 pomidory                                                    
                    
- 
                        
                                                                1 ogórek                                                    
                    
- 
                        
                                                                1 
czerwona cebula                                                    
                    
- 
                        
                                                                1 
zielona papryka                                                    
                    
- 
                        
                                                                15 sztuk
 czarnych oliwek                                                    
                    
- 
                        
                                                                200 g 
sera feta                                                    
                    
- 
                        
                                                                100 ml 
oliwy z oliwek                                                    
                    
- 
                        
                                                                2 łyżki 
octu winnego                                                    
                    
- 
                        
                                                                natka 
pietruszki                                                    
                    
- 
                        
                                                                pieprz                                                    
                    
- 
                        
                                                                oregano 
suszone                                                    
 
Przygotowanie
 
 
 Pomidory po umyciu i osuszeniu  pokroiłem w ósemki, obranego 
ogórka w pół plasterki. Paprykę oczyściłem i pokroiłem w plastry. Cebulę
 obrałem, pokroiłem w talarki. Wszystkie składniki połączyłem, dodałem 
oliwki i posiekaną natkę.
 Doprawiłem do smaku  pieprzem i oregano. Skropiłem oliwą i octem winnym.
 Delikatnie wymieszałem. Na koniec położyłem na wierzchu plaster fety. 
Posypałem oregano.
 
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fantastyczna!!! :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo za taką recenzję. Pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuń