wtorek, 9 lutego 2016

Seler naciowy w morelowym wywarze

Idealny dodatek do ryb i drobiu. Sprawdza się także jako przekąska.








Składniki

  • 600 g selera naciowego
  • 60 g suszonych moreli
  • cytryna
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • sól
  • pieprz czarny
  • 3 łyżki oleju

     

    Przygotowanie

    Selery po umyciu oczyściłem, łodygi pokroiłem na kawałki długości ok. 5 cm, trochę natki posiekałem.
    Morele zagotowałem z ¼ l wody, łyżeczką soli i skórką cytrynową. Kawałki selera oraz paski moreli gotowałem w winie na małym ogniu przez 10-15 minut, po tym czasie wyjąłem seler i morele.
    50 ml wywaru wymieszałem z 3 łyżkami i sokiem z cytryny, solą , pieprzem i olejem. Sosem polałem jarzynkę, posypałem natką selera. Można podać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz