Seler naciowy w morelowym wywarze
Idealny dodatek do ryb i drobiu. Sprawdza się także jako przekąska.
Składniki
-
600 g
selera naciowego
-
60 g
suszonych moreli
-
cytryna
-
250 ml
wytrawnego białego wina
-
sól
-
pieprz
czarny
-
3 łyżki
oleju
Przygotowanie
Selery po umyciu oczyściłem, łodygi pokroiłem na kawałki długości ok. 5 cm, trochę natki posiekałem.
Morele zagotowałem z ¼ l wody, łyżeczką soli i skórką cytrynową. Kawałki
selera oraz paski moreli gotowałem w winie na małym ogniu przez 10-15
minut, po tym czasie wyjąłem seler i morele.
50 ml wywaru wymieszałem z 3 łyżkami i sokiem z cytryny, solą , pieprzem
i olejem. Sosem polałem jarzynkę, posypałem natką selera. Można podać
zarówno na ciepło jak i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz