Składniki
500 g mięsa wołowego (gulaszowego)2 łyżki smalcu
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki mąki
1 l bulionu wołowego
1 łyżka przyprawy do wołowiny
6 średniej wielkości ziemniaków
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka suszonego majeranku
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso umyłem, osuszyłem i pokroiłem w dużą kostkę.
Na rozgrzany tłuszcz wrzuciłem mięso i podsmażyłem ze
wszystkich stron na rumiano.
Do mięsa wrzuciłem posiekaną cebulę i czosnek, lekko
przysmażając ( około 1 min ), dodałem mąkę, chwilę jeszcze smażyłem. Następnie
zalałem bulionem wołowym, dodałem przyprawę i dusiłem na wolnym ogniu przez 90
min.
Ziemniaki obrałem, pokroiłem na ćwiartki i ugotowałem w
osolonej wodzie. Odcedziłem.
Do sosu dodałem koncentrat pomidorowy, majeranek i pokrojone
w paski papryki. Gotowałem do miękkości papryki ( bez przykrycia, do momentu
uzyskania pożądanej gęstości ). Do smaku doprawiłem solą i pieprzem ( wg
uznania ).
Na każdy talerz wyłożyłem ziemniaki, polałem gorącym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz