wtorek, 9 lutego 2016

Gulasz wołowy z ziemniakami

Uwielbiany przez nas...od czasu, do czasu musimy, bo się udusimy ;) smak podrasowany przyprawą do wołowiny ( wyborna, nieziemsko aromatyczna ) od Skworcu









Składniki

500 g mięsa wołowego (gulaszowego)
2 łyżki smalcu
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki mąki
1 l bulionu wołowego
1 łyżka przyprawy do wołowiny
6 średniej wielkości ziemniaków
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka suszonego majeranku
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Mięso umyłem, osuszyłem i pokroiłem w dużą kostkę.

Na rozgrzany tłuszcz wrzuciłem mięso i podsmażyłem ze wszystkich stron na rumiano.

Do mięsa wrzuciłem posiekaną cebulę i czosnek, lekko przysmażając ( około 1 min ), dodałem mąkę, chwilę jeszcze smażyłem. Następnie zalałem bulionem wołowym, dodałem przyprawę i dusiłem na wolnym ogniu przez 90 min.

Ziemniaki obrałem, pokroiłem na ćwiartki i ugotowałem w osolonej wodzie. Odcedziłem.

Do sosu dodałem koncentrat pomidorowy, majeranek i pokrojone w paski papryki. Gotowałem do miękkości papryki ( bez przykrycia, do momentu uzyskania pożądanej gęstości ). Do smaku doprawiłem solą i pieprzem ( wg uznania ).

Na każdy talerz wyłożyłem ziemniaki, polałem gorącym sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz