środa, 10 lutego 2016

Śledzie po lwowsku

Śledzie w każdej postaci są bardzo smaczne. Polecamy i te ;)








Składniki

  • 500 g solonych filetów śledziowych
  • 4 większe cebule
  • 150 g suszonych prawdziwków
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki octu 10-procentowego
  • 3 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

     

    Przygotowanie

      Śledzie przełożyłem do miski, zalałem 2 l zimnej wody z dodatkiem octu. Odstawiłem na ok. 2 godziny. Po tym czasie odsączyłem i pokroiłem na dzwonka.
    Suszone prawdziwki opłukałem, przełożyłem do miski, zalałem wrzącą wodą. Gdy grzyby napęczniały wtedy je osączyłem i przepuściłem przez maszynkę z drobnym sitkiem.
    Cebule obrałem, pokroiłem w cienkie talarki. W szerokim rondlu ułożyłem warstwami : śledzie, cebulę i grzyby, doprawiłem każdą warstwę solą i pieprzem oraz pokruszonymi liśćmi laurowymi. Po ułożeniu wszystkich warstw zalałem śledzie oliwą. Dusiłem na bardzo małym ogniu przez godzinę. Tak przygotowane śledzie można podać zarówno na ciepło jak i na zimno.

1 komentarz: