Śledzie po lwowsku
Śledzie w każdej postaci są bardzo smaczne. Polecamy i te ;)
Składniki
-
500 g
solonych filetów śledziowych
-
4
większe cebule
-
150 g
suszonych prawdziwków
-
1
szklanka oleju słonecznikowego
-
2 łyżki
octu 10-procentowego
-
3 liście
laurowe
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Śledzie przełożyłem do miski, zalałem 2 l zimnej wody z dodatkiem
octu. Odstawiłem na ok. 2 godziny. Po tym czasie odsączyłem i pokroiłem
na dzwonka.
Suszone prawdziwki opłukałem, przełożyłem do miski, zalałem wrzącą wodą.
Gdy grzyby napęczniały wtedy je osączyłem i przepuściłem przez
maszynkę z drobnym sitkiem.
Cebule obrałem, pokroiłem w cienkie talarki. W szerokim rondlu ułożyłem
warstwami : śledzie, cebulę i grzyby, doprawiłem każdą warstwę solą i
pieprzem oraz pokruszonymi liśćmi laurowymi. Po ułożeniu wszystkich
warstw zalałem śledzie oliwą. Dusiłem na bardzo małym ogniu przez
godzinę. Tak przygotowane śledzie można podać zarówno na ciepło jak i na
zimno.
Ciekawy sposób podania śledzi :)
OdpowiedzUsuń