Składniki
4 duże ogórki kiszone2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
4 ziemniaki
50 g pęczaku
1,2 l bulionu cielęcego
2 łyżeczki masła klarowanego
1/2 szklanki kwasu z ogórków kiszonych (opcjonalnie)
1 pęczek koperku
sól, pieprz
Przygotowanie
Marchew obieramy, kroimy w półtalarki.
Pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Warzywa przekładamy do garnka, podsmażamy na maśle ( 1
łyżeczka )i zalewamy gorącym bulionem.
Gotujemy 15 min, po czym dodajemy kaszę. Gotujemy do jej
miękkości.
Ogórki kroimy w półplasterki, podsmażamy 2-3 min na maśle (
1 łyżeczka ), dodajemy do zupy i gotujemy 10 min. Opcjonalnie można dodać ½
szklanki kwasu z ogórków. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę podajemy gorącą z posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz