środa, 10 lutego 2016

Zupa ogórkowa z pęczakiem

Dawno nie jedliśmy ogórkowej, więc naszła nas wielka ochota. Wyszła bardzo smaczna i delikatna.






 

Składniki

4 duże ogórki kiszone
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
4 ziemniaki
50 g pęczaku
1,2 l bulionu cielęcego
2 łyżeczki masła klarowanego
1/2 szklanki kwasu z ogórków kiszonych (opcjonalnie)
1 pęczek koperku
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Marchew obieramy, kroimy w półtalarki.

Pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

Warzywa przekładamy do garnka, podsmażamy na maśle ( 1 łyżeczka )i zalewamy gorącym bulionem.

Gotujemy 15 min, po czym dodajemy kaszę. Gotujemy do jej miękkości.

Ogórki kroimy w półplasterki, podsmażamy 2-3 min na maśle ( 1 łyżeczka ), dodajemy do zupy i gotujemy 10 min. Opcjonalnie można dodać ½ szklanki kwasu z ogórków. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Zupę podajemy gorącą z posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz