piątek, 12 lutego 2016

Sałatka z cykorią i boczniakami

Dodatek oliwy anyżowo - cytrynowej podkreśla smak. 









Składniki

  • 2 cykorie
  • miks sałat
  • pół selera małego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 mała cebula
  • 200 g boczniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • pół filiżanki oliwy anyżowo-cytrynowej
  • sól
  • pieprz

     

    Przygotowanie

      Z cykorii wyciąłem gorzki głąb, a kolbę pokroiłem w plasterki. Liście sałat porwałem na mniejsze kawałki. Selera po obraniu starłem na tarce o dużych oczkach. Skropiłem sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Obrałem cebulę i posiekałem ją.

    Boczniaki opłukałem, osuszyłem, przekroiłem wzdłuż, podsmażyłem na oliwie.
    Wszystkie składniki połączyłem, doprawiłem solą i pieprzem. Polałem oliwą anyżowo-cytrynową.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza