piątek, 12 lutego 2016

Czarniak na szpinaku

Niezwykle pyszna i "soczysta" ryba. Jedna z ulubionych. Prosto i smacznie.







 

Składniki

400 g mrożonego szpinaku
1 łyżka masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki gęstej śmietany
800 g czarniaka (po 200 g na osobę)
5 łyżek mąki
olej do smażenia
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Szpinak wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dusimy na małym ogniu, aż płyn odparuje. Dodajemy śmietanę, chwilę razem dusimy (cały czas mieszamy, by nam się nie przypaliło). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Rybę dzielimy na porcje, oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano z obu stron.

Rybę podajemy od razu po usmażeniu z gorącym szpinakiem.

Polecamy ryż.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz