piątek, 12 lutego 2016

Knedle marchewkowe z drobiem

Świetna kompozycja smakowa. To takie "pyzy" z mięsem. 







 

Składniki

300 g ziemniaków
300 g marchewki
200 g mąki
1 jajko
400 g filetów z kurczaka
100 g migdałów
3 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 kuminu
5 łyżek oliwy z oliwek
natka pietruszki
1 łyżka curry
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Filety razem z migdałami, kuminem, kolendrą, imbirem, czosnkiem i natką, mielimy. Mieszamy z oliwą, curry, doprawiamy solą i pieprzem.

Ziemniaki i marchew obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę, gotujemy w osolonym wrzątku.

Ziemniaki i marchew tłuczemy (ostudzone), dodajemy jajko, sól, mieszamy z mąką (partiami- w zależności od rodzaju użytych ziemniaków). Wyrabiamy ciasto. Formujemy wałki o średnicy 4 cm i kroimy na 4 cm kawałki.

Farsz formujemy w kształt orzecha włoskiego, obtaczamy ciastem. Dokładnie zlepiamy.

Knedle gotujemy w osolonym wrzątku  do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Podajemy z cebulą podsmażoną na oliwie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz