Składniki
300 g ziemniaków300 g marchewki
200 g mąki
1 jajko
400 g filetów z kurczaka
100 g migdałów
3 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 kuminu
5 łyżek oliwy z oliwek
natka pietruszki
1 łyżka curry
sól, pieprz
Przygotowanie
Filety razem z migdałami, kuminem, kolendrą, imbirem,
czosnkiem i natką, mielimy. Mieszamy z oliwą, curry, doprawiamy solą i
pieprzem.
Ziemniaki i marchew obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę,
gotujemy w osolonym wrzątku.
Ziemniaki i marchew tłuczemy (ostudzone), dodajemy jajko,
sól, mieszamy z mąką (partiami- w zależności od rodzaju użytych ziemniaków).
Wyrabiamy ciasto. Formujemy wałki o średnicy 4 cm i kroimy na 4 cm kawałki.
Farsz formujemy w kształt orzecha włoskiego, obtaczamy
ciastem. Dokładnie zlepiamy.
Knedle gotujemy w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podajemy z cebulą podsmażoną na oliwie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz