Rybny gulasz
Propozycja na inny sposób przyrządzenia ryby.
Składniki
-
600 g
polędwiczki z dorsza czarnego
-
1 cytryna
-
1 mały por
-
1
czerwona papryka
-
1 brokuł
-
3 łyżki
masła
-
pół
pęczka koperku
-
sól
- pieprz
Przygotowanie
Filet opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na kawałki. Włożyłem do
miski, skropiłem sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny. Odstawiłem
na 20 minut.
Por oczyściłem, opłukałem pod bieżącą wodą, osuszyłem, pokroiłem w
krążki. Umytą paprykę po usunięciu gniazda nasiennego pokroiłem na
kawałki.
Brokuł oczyściłem, podzieliłem na różyczki. W dużym rondlu o grubym dnie
rozgrzałem masło. Wrzuciłem por i paprykę, przesmażyłem.
Do przesmażonych warzyw dodałem różyczki brokułu. Całość zalałem 3
szklankami wody. Dusiłem z dodatkiem soli 10 minut. Po tym czasie
dodałem filety rybne. Dusiłem gulasz na małym ogniu pod przykryciem
kolejne 10 minut.
Świeży koperek opłukałem, osuszyłem, drobno posiekałem. Kilka łyżek
wywaru połączyłem z kremówką, wlałem do rondla z gulaszem. Dusiłem
jeszcze chwilę, zdjąłem z ognia. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
Posypałem posiekanym koperkiem.
Super przyrządzona rybka :)
OdpowiedzUsuń