niedziela, 14 lutego 2016

Kurczak z kurkami w śmietanie

Proste i szybkie danie z drobiu. Aromatyczne i pożywne. Wspaniale łączy się z ryżem brązowym od Skworcu







Składniki

500 g filetów z kurczaka
250 g kurek
1 duża cebula
1 duża marchew
1 łyżka masła
500 ml bulionu drobiowego
200 ml słodkiej śmietany 18%
natka pietruszki
ryż brązowy
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Cebulę siekamy i razem z pokrojonymi na mniejsze kawałki grzybami oraz pokrojoną w małą kostkę marchwią, podsmażamy na maśle.

Następie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, oprószamy solą, podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem.

Gotujemy 10 min.

Dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy i dusimy na wolnym ogniu przez 15 min.

Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy na ciepło z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz