niedziela, 17 stycznia 2016

Zupa jarzynowa z pęczakiem

Mega pyszna, mega jarzynowa, bez dodatku mięsa. <3 Że bez mięsa, wcale nie musi być nudo :P YUMMY!








 

Składniki

4 duże marchewki
1 por (biała część)
1 pietruszka
1 mały seler
2 ziemniaki
1 łyżeczka masła
1,5 l wrzącej wody
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka przyprawa do fasoli
100 g kaszy pęczak
natka pietruszki
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki obieramy i razem z pokrojonym w piórka porem podsmażamy na rozgrzanym maśle. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę do fasoli, gotujemy pod przykryciem przez 40 minut.

Do zupy wrzucamy pęczak i gotujemy do jego miękkości. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

4 komentarze: